Friday, May 30, 2014

Mesin Apheresis Plasma dan Platelet Pusat Darah Negara

Mesin Apheresis Plasma dan Platelet Pusat Darah Negara. Tabung plastik ditengah gambar dalamnya ada cecair berwarna kuning adalah plasma darah.

Derma darah dan plasma darah selamatkan nyawa.

Komen dipetik daripada Facebook Kempen Derma Darah Kepada Rakyat Malaysia

Sememang rumit sebab ia bertujuan untuk lindungi penderma dan juga penerima darah.

1st -> Pusat Darah dibuka Isnin sampai Sabtu hingga pukul 4. Tidak perlu temu janji.

2nd -> Ujian dilakukan untuk pastikan penderma boleh derma, paras hemoglobin mesti cukup. Masih lagi ada ujian tekanan darah tinggi atau rendah. Semua untuk keselamatan penderma darah.

Derma keseluruhan darah, ambil masa dalam 10 ke 15 minit waktu pendermaan. Dan masa berehat dalam 10 ke 15 minit bergantung kepada penderma. Makan dan minum ringan disediakan untuk penderma.

Rata-rata dalam 1 jam boleh selesai.

Apheresis yang ambil masa. Seperti dinyatakan mungkin 2 jam lebih. 45 minit sahaja untuk Apheresis itu tidak masuk masa untuk ujian awal (setengah jam), persediaan mesin dalam 10 minit dan rehat (10 ke 20 minit).

Untukkan masa setengah hari untuk derma darah jika pertama kali mahu mencuba. Kami yang sudah biasa dengan derma darah wpun sudah biasa akan untukkan masa juga setengah hari kerana perlu ada masa rehat.

Apalah masa setengah hari bila dibandingkan derma darah seluruhan hanya boleh 3 bulan sekali untuk individu dan Apheresis hanya 2 minggu sekali untuk plasma dan platelet.


Mesin Apheresis Plasma dan Platelet Pusat Darah Negara

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List